“Un copil poate oricând să-l învețe pe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește”. Paulo Coelho

Psihoterapia pentru copii și adolescenți este un proces și reprezintă totalitatea tehnicilor și metodelor specifice din literatura de specialitate, folosite pentru a-i ajuta pe copii și adolescenți atunci când se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește gestionarea corectă și eficientă a emoțiilor și/sau comportamentelor cu scopulul de a produce modificări adaptative necesare în personalitatea acestora.

“Nimic din ceea ce ne întristează nu poate fi considerat mărunt: potrivit legilor eterne ale proporțiilor, pierderea jucăriei unui copil și pierderea coroanei unui rege sunt evenimente de aceeași dimensiune“. Mark Twain

În cadrul ședințelor de psihoterapie sunt folosite metode și tehnici adaptate în funcție de vârstă, se face apel la logoterapie, desen, joc sau povești terapeutice, art terapie, legoterapie, joc de rol, jocuri educative etc. Toate aceste instrumente scot la iveală simbolurile cu care operează copilul sau adolescentul, dezvăluind astfel universul lui interior. Psihoterapeutul și clientul conturează împreună obiectivele terapiei, pas cu pas, într-o strânsă colaborare cu părinții.

“Emoțiile neexprimate nu mor niciodată. Ele sunt îngropate de vii, și vor ieși la suprafață, mai târziu, în forme mai urate”. Sigmund Freud

Psihoterapia are ca scop să ajute copilul sau adolescentul, să depășească momentele dificile din viața sa și să-și descopere resursele interioare pe care acesta le are și de care încă nu este conștient că le are în el.

Pe parcursul dezvoltării și consolidării personalității copilului sau adolescentului, au loc multe etape dificile care pot declanșa blocaje emoționale, dificultăți școlare, relații conflictuale, care au asupra lor un impact foarte puternic. De aceea implicarea cât mai activă a părinților este foarte importantă.

“Copii se hranesc din iubirea pe care părinții și-o poartă unul altuia“. John Gottman

Psihoterapia pentru copii și adolescenti folosește tehnici specifice de întervenție, pentru a-i ajuta pe aceștia să înțeleagă problema pentru care au fost aduși la cabinet. Acest spațiu sigur permite copilului sau adolescentului să înțeleagă cauza problemelor.

Şedinţele de psihoterapie au durata de 50 minute. Cu o frecvență 1-3 ședințe pe săptămână. Părinții se vor întâlni cu terapeutul și vor avea discuții/întâlniri regulate pe parcursul psihoterapiei, dar terapeutul va respecta întotdeauna confidențialitatea oferită copilului sau adolescentului. Relația pe care copilul sau adolescentul o are cu psihoterapeutul este una importantă și necesită timp și încredere pentru a fi construită. Durata terapiei depinde de complexitatea și gravitatea problemelor.

Psihoterapia pentru copiilor și adolescenților, poate fi privită și ca o întreprindere privată iar cabinetul ca un loc de vindecare, un sanctuar, un refugiu din lumea problematică şi creatoare de probleme pentru copii și adolescenți.

“E mai ușor să crești copii puternici decât să repari adulți distruși“. Federick Douglass