“Cine sunt eu se schimbă în permanență, nu pentru că aș fi un om fals, ci pentru că sunt un om deschis la dezvoltare și transformare”. Yung Pueblo
În viața oricăruia dintre noi, există momente în care ne simțim nemulțumiți, anxioși, îngrijorați sau blocați, când ne confruntăm cu probleme grave sau cu simptome de boală. Când ne simțim în impas și nici sprijinul celor apropiați nu ne-a fost de folos, este necesar să ne gândim și la un ajutor profesional. Acesta fiind și momentul pentru începerea psihoterapiei individuale.
În psihoterapia individuală întâlnirile sunt faţă în faţă între psihoterapeut şi client, programate la solicitarea clientului. Şedinţele de psihoterapie individuală au durata de 50 minute. Și în mod excepţional, se pot programa şi întâlniri cu durata de 2 ședințe. Cu frecvență recomandată de 1-2 ședințe și maxim 3 ședințe pe săptămână, în caz de necesitate majoră sau urgență.
În funcție de complexitate, prima sau primele şedinţe sunt destinate interviului şi evaluării iniţiale a situaţiei clientului cu care se prezință în cabinet. Și împreună cu psihoterapeutul se stabilește obiectivul începerii procesului psihoterapeutic.
“Sunt ceea ce sunt. Și dacă ceea ce sunt nu e de ajuns pentru cineva, atunci, acel cineva nu e de ajuns pentru mine”. M. Eminescu
Psihoterapia individuală este un proces psihologic ce urmărește obținerea unei stări de bine, realizarea unor schimbări de natură să îmbunătățească modul în care o persoană se raportează la situațiile de viață diverse. Este o cale de autocunoaștere, de autoobservare și descoperire de sine ce va duce la dezvoltarea și găsirea unor noi capacități și posibilități de rezolvare a problemelor.
Principala responsabilitate a psihoterapeutului este acceptarea, onorarea realității și relației cu clientul. Singurul moment care există este „acum”, prezentul conştientizat al clientului.
“Cea mai mare provocare este să fii tu însuți într-o lume care încearcă în permanență să facă să fii altcineva”. E. E. Cummings
Obiectivul psihoterapiei este de a produce modificări în sfera personalităţii clientului, modificări care îl vor ajuta pe acesta să realizeze o adaptare mai eficientă în mediul său de viață.
Psihoterapia individuală este privită ca un proces relațional de vindecare, precum și noi abilități și tehnici de rezolvare a problemele cu care clientul se confruntă în cazul atacurilor de panică, anxietate, depresie, probleme relaționale, dificultăți de comunicare, situații nerezolvate din copilărie, o imagine deficitară despre sine, timiditate, suferința despărțirii, problemelor de natură sexuală sau alte situații care împiedică bunul curs al vieții clientului.
Psihoterapia nu presupune administrarea de medicamente, ci folosirea de tehnici multiple și variate, de la tehnici verbale, până la tehnici de acțiune sau tehnici de lucru cu corpul, specifice din literatura de specialitate, pentru a reda echilibrul și armonia clientului.
Cabinetul este un cadru optim, care oferă confort şi siguranţă, facilitând deschidere către un dialog verbal şi nonverbal în limite strict confidenţiale, în care psihoterapeutul şi clientul co-creează relaţia terapeutică.
“Chiar dacă v-ar iubi întreaga lume, iubirea altora nu vă va face niciodată fericiți. Singurul lucru care vă poate face fericiți, este iubirea dinlăuntrul vostru”. Don Miguel Ruiz