“Mulți oameni nu-și trăiesc visele pentru că-și trăiesc fricile”. Les Brown
Psihoterapia oferă un spaţiu de întâlnire şi regăsire interioară şi totodată un spaţiu de dialog verbal şi nonverbal. Un spaţiu liber, lipsit de prejudecăţi, în care toate problemele, ideile și emoţiile grupului care este format din 7-8 persoane, care se întâlnesc săptămânal îşi găsesc dreptul la exprimare, analiză şi înţelegere. În relaţie cu psihoterapeutul sau cu ceilalţi participanţi la psihoterapie îşi poate pune întrebările potrivite, iar răspunsurile se pot transforma în soluţii de viaţă.
Psihoterapia oferă o cale spre cunoaştere şi redescoperire interioară pentru persoanele aflate într-un impas existențial. Astfel, cei care apelează la acest mod de psihoterapie, au ocazia de a schimba felul în care simt şi interacţionează, de a reîncadra şi a gestiona stări conflictuale, blocaje, frustrări și de a aborda strategii noi şi creative de dezvoltare personală.
Psihoterapia de grup este o formă de psihoterapie în cadrul căreia se întâlnesc un grup de persoane pentru a discuta o temă prestabilită, interacţionând atât cu psihoterapeutul, cât şi cu ceilalţi membri ai grupului. Grupul oferă un cadru securizat şi confidenţial unde se găsesc soluţii optime pentru noi perspective spre o viaţă echilibrată. Fiecare persoană din grup îşi conştientizează propriile limitări în gândire şi în comportament şi oferă suport moral celorlalţi membri din grup.
Psihoterapia de grup ajută la conştientizarea resurselor proprii, resurse ce duc la îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi şi formarea de noi comportamente funcţionale și optime.
Beneficiile psihoterapiei de grup constau în înţelegerea problemelor personale şi explorarea posibilelor soluţii, a primi feedback din partea celorlalţi membrii ai grupului, membri grupului devin mai empatici cu alte persoane ce trec prin probleme similar, etc. De asemenea, poţi exersa noi tehnici de comunicare şi își pot îmbunătăţi abilitatea de a identifica emoţiile pentru a le putea exprima într-un mod pozitiv și liber.
Un beneficiu major al psihoterapiei de grup constă în sentimentul de a fi înțeles și acceptat de ceilalți din grup. Iar aceștia împărtășesc la rândul lor în grup, experiențe similare, ceea ce determină sentimentul de normalitate și de universalitate.
Grupurile sunt cele mai potrivite pentru persoanele care au probleme de relaționare precum intimitate, încredere, stima de sine, dependențe etc. Interacțiunile cu membrii grupului ajută pe participanti să identifice, să primească feedback și să schimbe pattern-urile care își sabotează viața personală, relațiile cu ceilalți, cariera etc.
Cabinetul este un cadru optim, care oferă confort şi siguranţă, facilitând deschidere către un dialog verbal şi nonverbal în limite strict confidenţiale.
“Una dintre cele mai mari dovezi de iubire pe care le poți aduce pe lume este să-i lași pe ceilalți să fie diferiți de tine și să-i eliberezi de pretențiile și așteptăriile tale”. John Welwood