“A-ți imagina că-ți cunoști soțul, copilul, iubita… e ca și cum ai spune că știi exact ce o să-ți aducă ziua de mâine! Oamenii nu sunt obiecte ce rămân neschimbate. Cunoști numele unui râu, însă în fiecare clipă, alta este apa care curge prin el! Ființa umană este un continuu și dinamic proces de transformare”. Gina Chiriac
În psihoterapia de cuplu și familie întâlnirile sunt faţă în faţă între psihoterapeut şi client, programate la solicitarea clientului. Şedinţele de psihoterapie de cuplu și familie au durata de 90 minute. Și în mod excepţional, se pot programa şi întâlniri cu durata de 2 ședințe. Cu o frecvență recomandată de 1-2 ședințe pe săptămână.
În funcție de complexitate, în prima sau primele şedinţe sunt destinate interviului şi evaluării iniţiale a situaţiei cuplului sau familiei. Și împreună cu psihoterapeutul se stabilește obiectivul începerii procesului psihoterapeutic.
Principala responsabilitate a psihoterapeutului este acceptarea, onorarea realitații și creearea relației terapeutice cu clienții. Singurul moment care există este „acum”, prezentul conştientizat al clienților.
Fiecare dintre noi creează o reprezentare a lumii în care trăim, a oamenilor pe care îi întâlnim, o hartă sau un model pe care îl folosim pentru a ne forma comportamentul. Reprezentarea noastra despre lume determină în mare măsură care va fi experiența noastră, modul în care vom percepe lumea, opțiunile disponibile etc.
Când doi oameni trăiesc împreună, se îmbină de fapt două tipuri de concepţii despre viaţa de cuplu şi familie, fapt care de cele mai multe ori dă naştere la tensiuni şi conflicte, fiecare crezând că modul său de acţiune este cel potrivit. Astfel, psihoterapia are rolul de ghid şi în acelaşi timp de oglindă neutră a ceea ce se întâmplă între parteneri şi a concepţiei lor.
“Găsește-ți un partener/ă care este pentru tine un refugiu în care te simți în siguranță în perioadele grele/vulnerabile și care, în același timp, reprezintă și cea mai mare aventură a vieții tale”. Bianca Sparacino
Principalul scop al psihoterapiei de cuplu este modelarea stilurilor nepotrivite de comunicare şi relaţionare dintre cei doi parteneri şi obţinerea unor stiluri noi şi eficiente. Acest lucru se obţine prin clarificarea şi înţelegerea de către cei doi a propriului comportament. Inevitabil, când intrăm într-o relaţie intimă, ne sunt puse la încercare vechile modalităţi de comportament pe care le foloseam zi de zi. Acum însă, ele nu ne mai sunt de folos, deoarece ele erau eficiente doar pentru noi şi eventual pentru familia din care provenim.
Psihoterapeutul, ajută cuplul să îşi mobilizeze resursele și calităţile, pentru a stimula punctele lor tari, astfel încât să găsească împreună cât mai multe soluţii reale şi posibile la dificultăţile cu care se confruntă. Astfel, partenerii cuplului pot deveni mai iubitori, mai toleranţi, mai flexibili, mai eficienţi, mai împliniţi etc.
În psihoterapia de cuplu și familie metodele abordate, variază considerabil de la un psihoterapeut la altul, în funcție de specializare, experiență etc. a psihoterapeutului.
“O căsnicie excelentă nu este aceea în care un“cuplu perfect” este împreună, ci una în care un cuplu imperfect învață să se bucure de deosebirile dintre ei”. Dave Meurer
Psihoterapia de familie, este o formă de psihoterapie care aduce împreună membrii unei familii pentru a rezolva problemele pe care ei le au în comun. Este o terapie bazată pe credinţa că familia este cea mai puternică resursă a indivizilor în încercarea de a face faţa cu succes celor mai multe dificultăţi de ordin psihologic, medical, social etc.
În timpul ședințelor se lucrează mai mult cu familia și mai puțin individual, se conturează cât mai clar obiectivul, iar membrii familiei sunt încurajați să își exprime punctul de vedere în legătură cu obiectivul asumat.
Cabinetul este un cadru optim, care oferă confort şi siguranţă, facilitând deschidere către un dialog verbal şi nonverbal în limite strict confidenţiale, în care psihoterapeutul împreună cu clienții co-creează relaţia terapeutică.
“Datoria ta nu e să cauți iubirea, datoria ta e să înlături din tine toate barierele pe care le-ai ridicat împotriva ei”. Rumi