”Ai grijă ce gândeşti, gândurile devin cuvinte…

Ai grijă ce spui, cuvintele devin acţiuni…

Ai grijă ce faci, acţiunile devin obiceiuri…

Ai grijă ce obiceiuri ai, obişnuinţele devin caracter…

Analizează-ţi caracterul, el îţi va deveni destin”…

… Frank Outlaw

Odată cu primii paşi făcuţi în viaţă, dezvoltarea personală sau cunoaşterea de sine, reprezintă un proces care durează toată viața. Dezvoltarea personală începe atunci când ești conştienţi de corpul tău, de sentimentele, emoţiile, gândurile, abilităţile, aptitudinile şi chiar valorile proprii. O bună autocunoaştere conduce la construirea imaginii de sine şi a identităţii personale. Cu toate că, niciodată nu vom putea afirma ca ne cunoaştem pe noi înşine în totalitate.

În dezvoltare personală întâlnirile sunt faţă în faţă între psihoterapeut şi client, programate la solicitarea clientului. Şedinţele de psihoterapie individuală au durata de 50 minute. Și în mod excepţional, se pot programa şi întâlniri cu durata de 2 ședințe. Cu frecvență 1-2 ședințe și maxim 3 ședințe pe săptămână, în caz de necesitate majoră sau urgență.

În funcție de complexitate, prima sau primele şedinţe sunt destinate interviului şi evaluării iniţiale a situaţiei clientului pentru care a venit la cabinet. Și împreună cu psihoterapeutul se stabilește obiectivul începerii procesului psihoterapeutic.

Dezvoltarea personală, este tot o formă de psihoterapie și utilizează acţiuni specifice şi nu se poate confunda cu acţiunea empirică, simplă pe care o exercită o rudă, un preot sau un prieten asupra clientului. Este o relaţie interpersonală dintre client şi psihoterapeut menită să investigheze natura problemelor  clientului în scopul de a le corecta şi a-l elibera pe acesta de suferinţă.

Principala responsabilitate a psihoterapeutului este acceptarea, onorarea realitații și creearea relației cu clientul. Singurul moment care există este „acum”, prezentul conştientizat al clientului.

Dezvoltarea personala este un proces psihoterapeutic ce urmărește obținerea unei stări de bine, realizarea unor schimbări de natură să îmbunătațească modul în care o persoană se raportează la situațiile de viață diverse. Este o cale de autocunoaștere, de autoobservare și descoperire de sine ce va duce la găsirea unor noi capacități și posibilități de rezolvare a diverselor probleme.

“Stima și încrederea de sine a unui om, mentalitatea lui, felul în care se percepe pe sine și posibilitatea lui de a evolua, îi vor determina calea în viață. Fiecare om devine atât cât își dă voie să creadă că poate devină”. Ursula Yvonne Sandner

Dezvoltarea personală, oferă o cale spre cunoaștere și redescoperire interioară pentru persoanele aflate într-un impas existențial. Astfel, cei care apelează la acest mod de psihoterapie, au ocazia de a schimba felul în care simt și interacționează, de a reîncadra și a gestiona stări conflictuale, blocaje, frustrări și de a aborda strategii noi și creative de dezvoltare personală.

În momentul în care ne asumăm responsabilitatea pentru situația în care ne aflăm și ne hotărâm că vrem să schimbăm ceva, dezvoltarea personală ne poate oferi instrumentele necesare schimbării. Dezvoltarea personală ofera o trusă de prim ajutor, cu ajutorul căreia ne vindecăm rănile sufletești și putem să pornim mai departe la drum. Dezvoltarea personal, oferă o hartă a ființei noastre cu ajutorul căreia putem reuși să nu mai cădem în capcanele trecutului și să găsim fericirea și armonia pe care ne-o dorim.

Dezvoltarea personală, este un proces în urma căruia descoperi a fi în contact cu tine însuți, accesezi noi resurse personale dar și sociale, abilități de care nu erai conștient până în acel moment. Toate resursele pe care le accesezi te ajuta să fii în contact cu potentialul tău și în stabilirea unor direcții mult mai clare în viața personală și profesională.

Cabinetul este un cadru optim, care oferă confort şi siguranţă, facilitând deschidere către un dialog verbal şi nonverbal în limite strict confidenţiale, în care psihoterapeutul şi clientul co-creează relaţia terapeutică.

„Există lucruri pe care le știți, dar nu știți ca le știți; când veți ști ceea ce nu știți că știți, atunci vă veți schimba…” Milton Erickson