Psihoterapia este un proces psihologic ce urmărește obținerea unei stări de bine, realizarea unor schimbări de natură să îmbunătățească modul în care o persoană se raportează la situațiile de viață diverse. Este o cale de autocunoaștere, de autoobservare și descoperire de sine ce va duce la dezvoltarea și găsirea unor noi capacități și posibilități de rezolvare a problemelor.

Kirk J. Schneider spunea că ”Psihologia este o ştiinţă a inimii”.

Psihoterapia este o relație interpersonală intenționată, utilizată de un psihoterapeut cu formare de specialitate, cu scopul de a ajuta un clientul privitor la problemele sale de viață.

Psihoterapia oferă un spaţiu de întâlnire şi regăsire interioară şi totodată un spaţiu de dialog verbal şi nonverbal. Un spaţiu liber, lipsit de prejudecăţi, în care toate problemele, ideile și emoţiile îşi găsesc dreptul la exprimare, analiză şi înţelegere.

Psihoterapeutul, este la bază un psiholog cu una sau mai multe formări de specialitate în domeniu. Dar indiferent de abordarea, se concentreaza asupra obiectivului problemei cu care a venit clientul si cu ajutorul abordarilor si tehnicilor specifice din literature de specialitate, in ritmul clientului se parcurg pasii necesari spre atingerea obiectivului și a stării de echilibru!

Erskine spunea că “Nu terapia durează mult, ci rezistențele“.

O ședinţă de psihoterapie individuală are durata de 50 minute. Și în mod excepţional, se pot programa şi întâlniri cu durata de 2 ședințe.

O ședinţă de psihoterapie de cuplu sau de familie, are durata de 90 minute. Și în mod excepţional, se pot programa şi întâlniri cu durata de 2 ședințe.

Mersul la psihoterapeut este un gest responsabil plin de iubire și grijă pentru tine, însă mai ales pentru cei dragi. Rezolvându-ți problemele, le dăruiești prezenta ta liniștită și vindecată de stres, de traume neștiute poate, de probleme acumulate în ani întregi de lupte interioare. Ședințele de psihoterapie reprezintă de fapt o muncă, ce ascunde în spate generații întregi de povești și dureri nespuse.

Psihoterapia este recomandată în următoarele situații:

  • depresie;
  • anxietate, atacuri de panică, fobii;
  • stima de sine scăzută, devalorizare;
  • pierderea unei persoane dragi (divorț, separare, doliu etc.);
  • dificultăți de comunicare, relaționare, adaptare;
  • retragere din viața socială (pensionare etc.);
  • dificultăți în luarea deciziilor;
  • abuz de substanțe (medicamente, alcool, droguri etc.);
  • tulburări ale somnului (somn prelungit, insomnii, coșmaruri, somn agitat etc.);
  • tulburări alimentare;
  • experiențe traumatice etc.

Psihoterapia nu presupune administrarea de medicamente, ci folosirea unor tehnici specifice din literatura de specialitate, pentru a reda echilibru și armonia personală!

Cabinetul este un cadru optim, care oferă confort şi siguranţă, facilitând deschiderea către un dialog verbal şi nonverbal în care psihoterapeutul şi clientul co-creează relaţia terapeutică.

Principala responsabilitate a psihoterapeutului este să accepte şi să respecte realitatea clientului așa cum este ea, într-o maniera cât mai sinceră și mai autentică.

Fiecare psihoterapeut, indiferent de câte specializări are în portofoliu, are stilul său propriu, în funcție și de experiență, abilități personale, dezvoltare personală etc.

Psihologul, a terminat Facultatea de Psihologie și se ocupă cu studiul minții umane în toate ipostazele sale, este un bun cunoscător al comportamentelor umane și un fin observator.

În general, psihologii urmează un master și se specializează în diverse ramuri, cum ar fi: psihologie clinică, psihologie comportamentală, psihologie educațională, psihologia muncii și transporturilor etc.

Psihologul evaluează și testează clinic și dar nu eliberează tratament medicamentos.

Psihoterapeutul, este o persoană care, fiind deja psiholog sau medic, a mai terminat o formare: o școală de psihoterapie, plus supervizare, și cel mai adesea și un master într-o anumită specializare.

În afară de formarea pe care o face, psihoterapeutul trece el însuși printr-o psihoterapie, analiză și dezvoltare personală continuă.

Psihoterapeutul, folosește diverse metode și tehnici din literatura de specialitate, dar nu eliberează tratament medicamentos.

Psihiatrul, este medic, a terminat Facultatea de Medicină și un rezidențiat de psihiatrie. El se ocupă cu diagnosticul și tratamentul tulburărilor psihice, așa cum sunt ele catalogate în diverse clasificări (ICD, DSM) în literatura de specialitate.

Psihiatru, eliberează tratament medicamentos pentru diferite afecțiuni psihice.

Deși diferențele dintre Psiholog & Psihoterapeut & Psihiatru, sunt evidente, fiecare este un specialist în domeniul său de activitate și are propria manieră de a lucra, dată și în funcție de personalitate, experiență, abilități personale etc.

Confidențialitatea în cabinet este întotdeauna respectată și păstrată.