Care sunt diferențele dintre Psiholog & Psihoterapeut & Psihiatru?

 

Psihologul, a terminat Facultatea de Psihologie și se ocupă cu studiul minții umane în toate ipostazele sale, este un bun cunoscător al comportmentelor umane și un fin observator.

În general, psihologii urmează un master și se specializează în diverse ramuri, cum ar fi: psihologie clinică, psihologie comportamentală, psihologie educațională, psihologia muncii și transporturilor etc.

Psihologul evaluează și testează clinic și dar nu eliberează tratament medicamentos.

 

Psihoterapeutul, este o persoană care, fiind deja psiholog sau medic, a mai terminat o formare: o școală de psihoterapie, plus supervizare, și cel mai adesea și un master într-o anumită specializare.

În afară de formarea pe care o face, psihoterapeutul trece el însuși printr-o psihoterapie, analiză și dezvoltare personală continuă.

Psihoterapeutul, folosește diverse metode și tehnici din literature de specialitate, dar nu eliberează tratament medicamentos.

 

Psihiatrul, este medic, a terminat Facultatea de Medicină și un rezidențiat de psihiatrie. El se ocupă cu diagnosticul și tratamentul tulburărilor psihice, așa cum sunt ele catalogate în diverse clasificări (ICD, DSM) în literature de specialitate.

Psihiatru, eliberează tratament medicamentos pentru diferite afecțiuni psihice.

Deși diferențele dintre Psiholog & Psihoterpeut & Psihiatru, sunt evidente, fiecare este un specialist în domeniul său de activitate și are propria manieră de a lucra, dată și în funcție de personalitate, experiență, abilități personale etc.